ufaglært sosu
Mine tanker

Fordomme om ufaglært ssh

ufaglært sshRundt om i den kommunale hjemmepleje søges der oftes om sommeren efter “sommerfugle” som nogle kommuner kalder sommerafløser. Mange sommerafløser er studerende fra andre sundheds uddannelser eller afløser, der er i tvivl om social og sundheds-hjælper eller social og sundhedsassistent uddannelsen er det rigtige valg, inde de beslutter sig for, at søge ind på uddannelsen.
Som afløser i et par måneder, får de en fornemmelse af hvad jobbet enlig går ud på, for en ting er det rosenrøde billede, der beskrives i diverse folder om uddannelsen, noget andet er hvordan det er i praksis. – Tro mig, til tider er personalet som hvid tornado, for at nå alle besøg, fordi man er blevet forsinket af fx. en borger, der har det skidt psykisk og har brug for at snakke osv.

Fordomme om ufaglært ssh

Jeg arbejder som ufaglært ssh indtil jeg begynder på SSA august 2018 og jeg nyder, at møde borgerne og mærke at jeg gør en forskel. Jeg har før arbejdet som ufaglært ssh, hvilket bekræftede mig i at SSA var det rigtige valg for mig, og den erfaring jeg får, kan kun gavne mig på SSA. Desværre har jeg oplevet, at en del uddannet ssh’er (oftes dem, som har været i faget i 25+ år) har en lidt trist holdning om at ufaglært ssh’er kommer og tager deres job fordi vi får mindre i løn og dermed er billiger i løn end en faglært. Jeg arbejder 25-30 timer i sommerferien og efter ferien, vil det kun være fx. en weekend om måneden, når der er sygdom osv. til at supplere min elevløn med.
Den dag jeg er udlært SSA vil jeg kun være glad for, at der kommer nogle afløser, når der er sygdom, ferie mm og siden en ufaglært har søgt jobbet som afløser, må jeg antage, at det er fordi vedkommende brænder for faget og gerne vil have erfaring med i rygsækken til evt. at søge ind på en sundhedsuddannelse.

Jeg er fuldt ud klar over, at jeg ikke har samme erfaring, som en kollega, der har været i faget, i 20 år, da jeg ikke er uddannet ssh eller arbejdet i faget i flere år, men jeg lære hele tiden noget nyt.
Når vi ansættes følges vi med personalet i 2-4 dage, så vi ikke bare kastes ud i noget med det samme.
Vi kan i intro spørge personalet, hvis vi er i tvivl om noget. Det er en rigtig god måde at gøre det på for, at sikker vi ikke bliver kastet ud i noget vi er utrygge ved. Jeg vil ikke tage en faglærts job, men ser jobbet som timelønnet afløser, som en god måde til, at ruste mig selv til, jeg begynder på SSA og derved kan bruge min erfaring fra jobbet som ufaglært ssh til at koble på den undervisning jeg får på SSA, men i mine parktikker er delvist klædt på til, at jeg ved, hvad jobbet går ud på og det ikke er helt ukendt for mig.

Hvordan har du det med ufaglært i sundhedssektoren?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *