Hverdagslivet Mine tanker

konfirmationer – et mini-bryllup

konfirmationerForåret er over os, og dermed sæsonen for konfirmationer. Hvor pigernes kjoler kan rende op i svimlende store beløb, og ude foran kirken skal der gerne stå en sportsvogn osv., der kan fragte konfirmanden videre til festen.

Konfirmationer minder mere om et mini-bryllup med morgengave, limousine- eller hestevogns kørsel osv. Hvilket er oplevet i min egen familien, hvor jeg blev i tvivl om jeg var til konfirmation eller bryllup.
Hvorfor skal det være på det niveau, er det virkelig nødvendigt?

Sidste år var vi til en konfirmation hos et vennepar. Det var den bedste konfirmation jeg har været til. Maden var hjemmelavet og festen var nede på jorden, uformelt og hyggeligt, hvor gæsterne hygge sig og nød dagen lige så meget som konfirmanden.
Konfirmationen er den unges bekræftelse af forældrenes ja til den kristne tro på barnets vegne ved barnedåben. Det kommer hurtigt til at drukne i overdådige gaver, gigantiske fester og strømlinet set-up. Personligt mener jeg, at det er konfirmandens fest og det skal ikke være forældrenes statement om, hvad huset formår eller hvor skilsmisse forældrene, skal overgå hinanden i gaver. – det fortæller mere om forældrene end om konfirmanden.

Konfirmationer gør social ulighed tydelig

Især hvis forældrene er væk fra arbejdsmarkedet og ikke har mange økonomiske ressourcer. Konfirmation er en dyr begivenhed for de fleste, men der er stor forskel på, hvor meget forældre kan hive op af lommen, når børnene skal træde ind i de voksnes rækker.
Det har store konsekvenser for de unge, der føle sig uden for. Når de unge sammenligner sig med deres kammerater, der har flere penge, bliver de unge opmærksomme på den sociale forskel. De unge oplever at få et stempel og føle sig fattige.
Børnesagens Fællesråd uddeler stipendier til kontanthjælpsforældre, der ikke har råd til at fejre deres unges konfirmation med en beskeden fest, gaver, mad, tøj og Blå Mandag. Det er skræmmende, at nogle forældre må gå tiggergang for, deres børn ikke skal føle sig uden for i dette forældre set-up. Hvor nogle forældre har travlt med, at booste deres ego, end at have en hyggelig dag med sit barn. !

0

You may also like

Leave a Reply