Aftensmad

Millionbøf i fad med kartoffelmos

millionbøfMillionbøf i fad med kartoffelmos er et hit i mange børnefamilier. Det er nem at tilberede, og ikke dyr i indkøb.
Om millionbøf og kødsovs er det samme er der mange meninger om. Ligesom der der er delte meninger om der skal tomat og hvilket krydderier der skal i. Jeg har i kødsovsen kommet en dåse majs i. Samt kommet persille og muskatnød i kartoffelmosen.

Hvis du ønsker en sundere varianter af millionbøf. Kan du droppe fedtstoffet og brune kødet i eget fedt. Derudover tilsæt champignoner, grøntsager og frisk oregano. Kartoffelmosen kan laves uden smør/margarine, og tilsat persille og smag til med muskat. Du vil få en lidt anderledes variant end den klassiske kartoffelmos, men der er knap så meget fedt i.

Historien bag millionbøf

Millionbøffen blev populær i det danske køkken i 1960’erne, da mange kvinder begyndte at arbejde uden for hjemmet, men stadig også stod for husholdning og madlavning. Millionbøf er hurtigt at tilberede og der blev der bedre tid til andre huslige pligter, når madlavningen var hurtigt overstået.
Retten bestod dengang af hakket oksekød og løg stegt i margarine. Hos den moderne husmor blev den smagt til med tomatpuré og tilsat bouillon, meljævning. Op igennem 1970’erne ændrede opskriften sig til at ligne den italienske kødsauce. I stedet for margarine brugte man olie til at stege i, og flåede tomater erstattede bouillonen. I de hjem, hvor man virkelig var med på den italienske mode, hævdede man endda, at millionbøf var den danske måde at sige spaghetti bolognese på. For spaghetti havde skubbet kartoffelmosen ud i kulden og var nu det foretrukne valg at spise spaghetti til.

millionbøf

Millionbøf med kartoffelmos i ovn

Udskriv Pin Rate
Antal: 4 pers

Ingredienser

  • KARTOFFELMOS
  • 1 kg Kartofler
  • dl Mælk
  • 50 g Smør
  • 1 tsk Groft salt
  • Friskkværnet peber
  • Persille
  • 1 tsk Muskatnød
  • 50 g Smør
  • 600 svinekød ca. 12% fedt
  • MILLIONBØF
  • 1 zittauerløg Grofthakket
  • 1 dl tomastpure
  • 1 ds majs
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 tsk paprika
  • 1,5 tsk Groft salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 spsk oregano
  • 1 spsk basilikum

Sådan gør du

  • Kartoffelmos: Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
  • Kog kartoflerne godt møre i en tykbundet gryde i vand uden salt, ca. 20 min.
  • Hæld vandet fra kartoflerne, og damp dem helt tørre.
  • Mos kartoflerne med kartoffelstøder eller håndmixer, og tilsæt mælken lidt efter lidt under piskning.
  • Tilsæt smørret og pisk mosen let. Smag til med persille, muskatnød, salt og peber.
  • Kødsauce: Lad smørret smelte i en tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Svits løg, hvidløg og kød i smørret og tilsæt tomatpure, majs, paprika, krydderi, salt og peber.
  • Lad kødsaucen koge ved svag varme og under låg i ca. 10 min. Smag til.
  • Hæld saucen i et smurt ovnfast fad (ca. 3 liter) og læg kartoffelmosen over som et låg.
  • Bag retten midt i ovnen Ca. 25 min. ved 200°.
Følg bloggen på Instagram@rapsinedk og tag #diannasopskrifterdk evt. hvis du bruger opskriften
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Opskrift Vurdering