Hverdagslivet, Mine tanker

Når sygdommen rammer.

Når sygdom rammer os mennesker tænker man “Hvorfor skulle det ske for os? det sker kun for naboen” – Denne gang var vi naboen.
I sommeren 2017 ringer Dennis til mig mens jeg var på job og meddelte at han var på vej ind på Bispebjerg sygehus med ambulance da han var faldet om inde i havnen. Tiden fra jeg kørte fra mit job i Roskilde til Bispebjerg husker jeg ikke og min hjerne stod stille og kun GPS’ens stemme afbrød mig i ny og næ. – Jeg er en vejmongol i kbh. Efter et par blodprøver og svar på spørgsmål fra en læge blev anden udskrevet og vi kørte hjem uden at der var blevet iværksat nogen form for undersøgelse af hvad der havde udløst black out.

Efter et par dage hjemme begyndte vores helvede med indlæggelser i Slagelse og utallige undersøgelser og efter udskrivelse overgivet til ambulant behandling uden disse undersøgelser gav noget svar. Hvergang der kom en indkaldelse til en undersøgelse tænkte jeg ofte “vi ved ikke noget før denne undersøgelse er fortaget, så nu holder du fast i dig selv, for ikke at glæde dig for tidligt til at her finder lægerne svaret.“. Dennis havde en rædselsfuld periode med frustration over hvad hans diagnose var og trak tænder rent psykisk, hvilket ikke kan undgåes, da mennesker ramt af sygdom er frustreret over sit sygdoms forløb, ikke være den samme som inden sygdommen ramte osv.

For mit vedkommende var det frustrerende at være hjælpeløs overfor et andet menneskes sygdom og føle at jeg ikke var til nogen gavn når jeg ikke kunne gøre noget for at hjælpe Dennis når han havde smerte osv. Trods en lang periode med uvidenhed om hvad diagnosen hed, prøvede vi efter bedste evne at have en så normal hverdag som mulig, trods Dennis havde kørsels forbud. Selvom man siger mænd er mere pivet end kvinder har jeg ikke en eneste gang hørt Dennis pive eller have ondt af sig selv. Derimod har jeg mødt en vilje til at vende tilbage den funktions evne han havde inden sygdommen ramte, frem for at sætte sig i sofaen og ynke sig selv. Den 3/11-17 fik Dennis den bedste nyehed i form af et navn på hans sygdom og havde noget at forholde sig til, hvilket var en lettelses dag, da vi begge viste hvad Dennis fejlede og vi nu kunne forsøge at bygge en hverdag op med de positive og negative sider diagnosen emfysem nu havde. – Det er ikke KOL, men de er nært beslægtet.

Hvad har sygdommen lært mig?

Dennis sygdoms periode har lært mig, at bruge tid på de mennesker, der har været det for mig under dette forløb og prioritere min tid med Dennis og de mennesker der betyder noget for mig. Har lært, at lade vasketøj vente og ligner køkkenet anden verdens krig who cares? Skulle det genere vores gæster her i huset, at der ikke er klinisk rent er de velkommen til at gøre rent eller smut ud af den dør de kom ind af. Dette er VORES hjem! Har det ok med at hjemmet ikke behøver ligne noget fra Bo Bedre, hvor der ikke er et gram støv osv.
Mennesker der kun bidrager med negativ energi blev fra valgt til fordel for de mennesker, der bidrager med positiv energi.
Min Bachelor er fint kommet i spil, da jeg er blevet bevist om det mentale og fysiske heldbred, hvordan jeg kan forebygge sygdommen hos mig selv i form af rygestop, mere fysisk aktivitet i hverdagen, bevisthed om kosten uden at være fanatisk og bruge tid på de ting som bringer glæde i hverdagen og skide hul i at andre mennesker ikke syntes at vores valg i vores liv ikke passer ind i deres liv, men at vi lever vores liv som vi syntes passer os og sætter pris på vi har hinanden i vores liv og livet er for kort til at skændes over hvilket retning lokums rullen skal vende osv. eller om vi skal have ris frem for kartofler til aftensmaden.
Husk: kig kritisk på dit eget liv og kig på hvor kan du forbrygge livsstils sygdomme? Er det at sælge bilen for at tvinge dig til at cykle/gå frem for at køre den ene km for handle ind men at ved at cykle/gå kommer der gang i vægttabet for ikke at ende i statistikken over mennesker med med sukkersyge, hjerteproblemer mm

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Birthe Laxy Lausen 8. november 2017 at 17:02

  Hvor er det dejligt at høre at I endelig har fået sat navn på hvad det er han fejler. Jeg kan også godt forstå i har valgt de personer fra som kun ser jeres hjem som du selv skriver det behøver ikke at ligne noget fra Bo Bedre. det vigtigste er at Dennis har det godt.
  Venlig hilsen fra en tidligere nabo på Sjælland

 • Reply Dianna jensen 8. november 2017 at 21:57

  Det er en lettelse at have en diagnose at forholde sig til, da det giver os mulighed for at få bygget en hverdag op igen trods den triste diagnose, men giver os noget at forholde os til når Dennis har en minusdag. Vi har valg mennesker fra der kun har ondt af sig selv eller snakker om sygdom hele tiden, da det ikke er det vi kan bruge i vores liv, da vi ikke vil lade sygdom styre vores liv, men hellere vil bruge tiden på positive ting.
  Heldigvis har Dennis en vilje til at ændre livsstil og derved minimere virkningerne og udviklingen af ​​sygdommen og derfor kan få mange gode år trods hans lunger ikke er de bedste, Hjemmet kan for min skyld ligne en krigszone det er døde ting, hvorimod tiden med Dennis er mere værdigfuld. 🙂 Hvis du en dag er her over i halv sverige (sjælland) er du mere end velkommen til at kigge forbi 🙂

 • Reply Birthe Laxy Lausen 9. november 2017 at 10:23

  Jeg har også lært Dennis at kende som en der er har en meget stærk vilje. Og du er med til at holde hans mod oppe. Jeg kan udmærket godt forstå dig Dennis har ikke brug for medlidenhed det kan ikke bruge til noget som helst jeg mener også at det vigtigste er at tænke positivt. Han har jo også mange gode år endnu og med den kæmpe støtte han får fra dig.Det var også et stort chok for både mig og min mand som også kender Dennis at høre at Dennis var blevet syg. Håber alt det bedste for jer begge to og må I få rigtig mange gode år sammen.

 • Reply Hverdag som pårørende til en kronisk syg. • rapsine.dk 21. december 2017 at 00:16

  […] november skrev jeg indlægget ”Når sygdommen rammer”. Som mange ved faldt Dennis om inde i havnen som lyn fra en klar himmel, uden at læger har […]

 • Leave a Reply